Manifest

Les entitats i col·lectius signants, representants de la societat civil dels diferents municipis del Baix Llobregat, aplegats per la seva preocupació vers la situació territorial, social, ambiental i econòmica de la comarca posem en marxa la plataforma SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet i exposem:

La voracitat sense límits del capital especulatiu ha apostat de nou per la indústria de l’habitatge i Barcelona i el seu entorn n’és un objectiu prioritari. Un sector, el de l’especulació immobiliària, on conflueixen empresaris autòctons sense escrúpols, aliats amb les elits locals i grans grups inversors internacionals, els anomenats “fons voltor”, que cerquen maximitzar els beneficis d’un tipus d’economia que vol grans rendiments en temps molt curts.

Pràcticament tots els municipis del Baix Llobregat afectats pel Pla General Metropolità de 1976 o altres plans generals expansionistes, tenen en aquests moments projectes immobiliaris aprovats, en tràmit o en previsió, que sumen desenes de milers d’habitatges i centenars d’hectàrees de nous polígons industrials. I mentrestant, les dades oficials ens reconeixen 31.000 habitatges buits al Baix Llobregat i l’absència total de plans per a crear parc públic de lloguer a preus socials,  per la  millora de la infraestructura de transport públic a la comarca o per  la dotació de suficients equipaments sanitaris, educatius o socials per a millorar els estàndards de vida de la població.

Les desenes de nous projectes urbanístics que amenacen a seguir esquarterant el Baix Llobregat afectarien a zones boscoses de les faldes de Collserola i del Garraf-Ordal, a zones agrícoles de la vall baixa i el delta del Llobregat, a espais contigus al riu o a àrees protegides pels seus valors naturals i, especialment, als darrers connectors ecològics entre el Garraf, Collserola, el riu Llobregat, les rieres, les zones naturals protegides al delta i l’àrea marina contigua.

Tota aquesta situació s’emmarca en un context general d’emergència climàtica i de degradació de la diversitat biològica, amb el risc d’extinció de milions d’espècies en el curt termini. Una crisi ambiental global que exigeix als poders públics actuacions immediates i contundents que canviïn un rumb catastròfic. Ja no té sentit seguir parlant de conceptes com “creixement econòmic”, “expansió”, “competitivitat”, etc. quan hem sobrepassat els límits biofísics del planeta.

I reclamem per al Baix Llobregat:

A) Una moratòria de, al menys, 2 anys a tota obra o projecte urbanístic d’habitatge o industrial en terrenys actualment d’ús agrícola o forestal o que estiguin ubicats o puguin afectar en connectors ecològics identificats al PTMB.

B) Un ampli procés participatiu per decidir socialment el model urbanístic i territorial que prioritzi la qualitat de vida i la conservació de la natura i el paisatge, tant a l’AMB com als altres municipis del Baix.

C) Una reorientació total de l’urbanisme metropolità (a través del Pla Director Urbanístic –PDU– actualment en exposició pública i altres figures locals o metropolitanes) en el sentit de perseguir els següents principis:

 • Aturar la contribució negativa de l’urbanisme metropolità a la crisi ambiental.
 • Transformar el sector de l’habitatge en un servei públic que satisfà el dret humà i constitucional a un habitatge digne. Cal apostar per la constitució d’un parc públic d’habitatge de lloguer, i el suport a la renovació d’habitatges i barris degradats.
 • Preservació al màxim de la matriu territorial, incloent tots els espais forestals i agrícoles avui no ocupats, a través de la requalificació a no urbanitzables i millorant la connectivitat ecològica entre ells, a través de la modificació d’eines legals i normatives.
 • Impuls decidit a la sobirania alimentària, donant suport al Parc Agrari del Baix Llobregat, al sector agrícola a la comarca en general i a l’enfortiment dels vincles entre el conjunt de la població i les pageses i pagesos que produeixen els nostres aliments.
 • Canvi de model turístic, que deixi d’invertir en el turisme massiu de baixa qualitat i aposti per la descentralització i l’equilibri en un territori sostenible per a les generacions futures. El creixement dels pisos turístics és ja una amenaça per a la qualitat de vida de les poblacions del Baix Llobregat i l’Hospitalet.
 • Decreixement dels impactes de l’economia sobre l’entorn natural, tant a escala local com global, i aposta ferma per la redistribució de la riquesa i la justícia social com a eixos vertebradors de les polítiques públiques.

Baix Llobregat, tardor de 2019.

Descarregueu-vos el PDF del manifest >

2 respostes a “Manifest

 1. Trobo a faltar menció al projecte d’ampliació de l’aeroport, com a problema tant de emergència climàtica , com de degradació de territori i aposta pel turisme de masses.

  M'agrada

 2. Les entitats que signen el manifest van consensuar el text a començament de la tardor de 2019, i el president i conseller delegat d’Aena, Maurici Lucena, va presentar públicament el projecte d’ampliació de l’aeroport al Cercle d’Economia el 27 de febrer de 2020. En qualsevol cas, la moratòria urbanística que demana el manifest també afectaria una hipotètica ampliació de l’aeroport, i el manifest aposta clarament pel canvi de model turístic i pel decreixement dels impactes de l’economia sobre l’entorn natural. També exigeix als poders públics actuacions immediates i contundents davant la situació d’emergència climàtica.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: