El Síndic de Greuges analitza els vessaments de Castelldefels

Manifestació del 17 de juliol passat a Castelldefels (foto Jaume Grau).

El Síndic de Greuges ha anunciat avui mateix una investigació sobre vessaments d’aigües contaminants a diferents llocs de Catalunya, entre els quals la platja de Castelldefels. Aquest anunci es produeix pocs dies després de les mobilitzacions veïnals del 17 i el 25 de juliol, convocades per la plataforma Salvem l’Olla del Rei, per protestar pels vessaments. Reproduïm a continuació el comunicat del Síndic.

“El Síndic de Greuges de Catalunya ha obert recentment diverses actuacions d’ofici per estudiar la depuració d’aigües residuals en diferents parts del territori i els problemes que comporta. D’una banda, per l’abocament d’aquestes aigües directament a platges, rius i torrents en diferents municipis de Catalunya i, de l’altra, per la contaminació per nitrats que s’està produint a aigües procedents de l’agricultura i la ramaderia arreu del territori espanyol.

Abocament d’aigües residuals

“Arran de diverses informacions publicades als mitjans de comunicació, la institució ha tingut coneixement que al municipi de Castelldefels s’estan produint vessaments d’aigües fecals a la platja de la Pineda, suposadament per l’avaria d’un col·lector. En conseqüència, tant l’Ajuntament de Castelldefels com la Generalitat s’han compromès a reconstruir de forma prioritària l’interconnector per evitar que els vessaments d’aigües residuals segueixin contaminant les platges.

“A banda d’això, la manca d’estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) fa que a Lleida 130 municipis aboquin les aigües residuals directament a rius i torrents. En aquest cas, l’Agència Catalana de l’Aigua té programades diferents actuacions per reduir l’abocament d’aigües residuals, com ara la construcció de dues depuradores, a Torrefarrera i Torre-serona. També està prevista una actuació a la planta de Vilanova de Segrià.

“Davant d’aquestes informacions, la institució s’ha dirigit a l’Agència Catalana de l’Aigua per conèixer quines actuacions està duent a terme per resoldre ambdues situacions, que afecten directament el medi ambient i la salubritat pública.

Contaminació de l’aigua per nitrats

“El Síndic també ha iniciat una investigació arran de l’advertiment que la Comissió Europea ha fet a Espanya per la contaminació per nitrats de les aigües procedents de l’agricultura i la ramaderia. Catalunya és una de les dotze comunitats autònomes en què s’han detectat incompliments de la directiva europea sobre nitrats. Concretament, els incompliments deriven de l’actualització de la designació de zones vulnerables per nitrats i de les deficiències en el control adequat per avaluar com evoluciona la presència de nitrats.

“En el marc d’aquesta actuació, i a fi de conèixer quines mesures es portaran a terme en el termini de tres mesos fixat per la Comissió  per intentar complir el que estableix la normativa sobre nitrats i evitar una possible sanció, el Síndic s’ha dirigit als departaments competents en aquesta matèria -Territori i Sostenibilitat i Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació- per obtenir aquesta informació.”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: