Les sentències d’anul·lació dels PDU donen a l’AMB l’oportunitat de replantejar el futur PDU metropolità

Els Joncs, a Gavà, zona afectada pel PDU anul·lat i contígua al polèmic Pla de Ponent (foto Ramon Sanahuja/Candi Reyes).

Els dirigents de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) hauran de replantejar els objectius i l’abast del Pla Director Urbanístic Metropolità (PDUM), si saben  interpretar el missatge de les sentències judicials que aquests dies han anul·lat diferents PDU a l’Hospitalet, Gavà, Viladecans i Sant Boi de Llobregat, i que han obert la porta a una nova concepció de l’urbanisme metropolità.

Avui mateix el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul de ple dret el Pla Director Urbanístic (PDU) d’àmbits d’activitat econòmica del Delta del Llobregat, que afectava els termes municipals de Gavà, Viladecans i Sant Boi de Llobregat. Per tercera vegada en pocs dies, per tant, aquest tribunal ha sentenciat en contra d’un PDU al Baix Llobregat i a l’Hospitalet.

Les entitats adherides a SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet consideren que totes aquestes sentències són una oportunitat per declarar una moratòria de dos anys a tota obra o projecte urbanístic d’habitatge o industrial, en terrenys actualment d’ús agrícola o forestal, o que estiguin ubicats o puguin afectar en connectors ecològics identificats. La moratòria hauria de fer possible un ampli procés participatiu per decidir socialment un nou model urbanístic.

Aquestes sentències donen la raó a les veus que des de fa temps estan posant en el punt de mira l’ofensiva de l’especulació urbanística al Baix Llobregat. Un munt de nous planejaments han estat aprovats o estan en redacció després de la crisi econòmica de 2008, com si no s’hagués après la lliçó que precisament va ser l’economia basada en el creixement urbanístic una de les culpables de la crisi.

Amb tot, en un territori ja molt construït com el de l’AMB, ocupades ja les zones més planes o fàcils de construir, el planejament urbanístic comença a trobar-se amb diferents obstacles. Alguns obstacles són físics del propi territori (riu, rieres, zones amb fortes pendents…). Uns altres són la consciència ecològica de la gent que hi viu o, si més no, del valor del poc espai natural que queda a la comarca per tenir una vida plena; però també apareix un altre tipus d’obstacle, com el futur PDUM, que hauria d’incorporar criteris ecològics sensibles a l’ocupació dels espais lliures d’edificació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: