Petició a Govern i ajuntament de Castelldefels perquè declarin l’Olla del Rei zona protegida de la Xarxa Natura 2000

Mapa de l’IBA 140 de BirdLife International.

La Plataforma Salvem l’Olla del Rei ha demanat a l’Ajuntament de Castelldefels i a la Generalitat de Catalunya “que proposin a la Comissió Europea, en un període menor a dos mesos, la inclusió de l’espai natural de l’Olla a la Xarxa Natura 2000 i a la zona ZEPA (Zona d’Especial Protecció de les Aus) del Delta del Llobregat”. La petició té l’objectiu “d’evitar la sanció milionària i complir amb les directives, però sobretot de garantir el compromís de sostenibilitat i el futur de la biodiversitat del municipi i del delta, referint-nos específicament a la superfície d’hàbitats i espècies d’interès comunitari que s’estenen entre els carrers Pi Tort, Barcelona i la llacuna de l’Olla del Rei de Castelldefels.”

La plataforma ciutadana demana també a l’ajuntament de Castelldefels que acceleri la modificació de la protecció del PGM de l’Olla del Rei, independentment d’altres zones del municipi. L’espai natural de l’Olla del Rei, a l’extrem occidental del delta del Llobregat, consisteix en una zona humida parcialment inclosa a l’inventari de zones humides de Catalunya pel seu elevat interès biològic (codi: 08001118). En aquest petit espai natural hi ha espècies de fauna residents, hivernants o estivals, així com hàbitats naturals, inclosos a normatives europees com la Directiva Hàbitats 92/43/CEE o a l’Annex I de la Directiva Aus 2009/147/CEE, del Parlament Europeu i del Consell, relativa a la conservació de les aus silvestres.

Entre les espècies presents a l’espai natural de l’Olla destaquen aus com Ixobrychus minutus, Nycticorax nycticorax, Egretta garzetta, Ardea purpurea, Ardeola ralloides, Falco peregrinus, Larus audouinii, Larus melanocephalus, Alcedo atthis, totes protegides per la directiva comunitària, mamífers com Atelerix algirus, o rèptils com Mauremys leprosa, així com d’altres espècies protegides per legislació catalana vigent com el Decret Legislatiu 2/2008 on s’inclou Athene noctua, Otus scops, Buteo buteo, Accipiter nisus, Falco tinnunculus o Bufo calamita.

A més, a l’espai natural de l’Olla del Rei hi ha hàbitats inclosos a directives comunitàries com les alberedes (codi 44.17 Annex I Directiva 92/43), els espartinars (codi 15.12 Annex I Directiva 92/43) o les pinedes de pi pinyer sobre antigues dunes (codi 16.29 Annex I Directiva 92/43) [Pino J., 2018: Diagnosi dels valors naturals dels aiguamolls de l’Olla del Rei. Torre, I., 2011: Els ocells de l’Olla del Rei; et al.]

L’Olla del Rei està inclosa en l’IBA (Important Bird Area) 140 del Delta del Llobregat, designada per BirdLife International. A l’espai natural s’han detectat més de 150 espècies d’ocells, entre les que destaquen anecdòtiques en perill crític com Aythya nyroca, també inclòs a l’Annex I de la Directiva Aus. Va ser arran d’una denúncia de l’entitat ambiental DEPANA, que la Comissió Europea ha iniciat un requeriment formal perquè la Generalitat de Catalunya ampliï les zones protegides del Delta del Llobregat, perquè les zones protegides actuals són insuficients per assegurar la supervivència de les espècies d’ocells inclosos a l’Annex I de la Directiva Aus 2009/147/CEE i dels hàbitats d’interès comunitari del Delta del Llobregat.

Si la proposta de la Generalitat de Catalunya i de l’estat espanyol és insuficient, o si no es proposa en el termini de dos mesos, s’enfrontaran a un procés judicial al TJUE (Tribunal de Justícia de la Unió Europea) i a una possible multa de desenes de milions d’euros per part de la Unió Europea, degut a l’incompliment de les directives prèviament mencionades. L’espai de l’Olla del Rei és actualment zona urbanitzable, majoritàriament propietat de l’Incasol. A Castelldefels, per tant, els terrenys d’interès comunitari són propietat pública i depenen de la part demandada per la Comissió Europea. Tanmateix, l’espai natural de l’Olla del Rei, com va manifestar l’equip de govern de l’Ajuntament de Castelldefels al ple de gener passat, es troba en procés de canvi de qualificació per deixar de ser zona urbanitzable i preservar els seus valors naturals.

One thought on “Petició a Govern i ajuntament de Castelldefels perquè declarin l’Olla del Rei zona protegida de la Xarxa Natura 2000

  1. Endavant! Felicitats! Hem d’aturar aquesta mania constructora sense sentit. Precisament a la Taula del Llobregat estem preparant una jornada sobre el Llobregat, el canvi climàtic i el nou urbanisme del segle XXI.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: