Moviments sísmics o explosions sospitoses al massís del Garraf

Imatge de l’abocador, l’octubre passat (foto sosbaixilh).

La detecció de diferents moviments sísmics al massís del Garraf, durant cinc dies seguits, ha generat inquietud i perplexitat entre les entitats ciutadanes més preocupades per l’estat del massís i la contaminació provocada per l’abocador de la Vall de Joan, clausurat des de fa quinze anys.

La setmana passada, del 10 al 14 de maig, els sismògrafs van detectar diferents terratrèmols i rèpliques d’origen desconegut. L’episodi més important es va produir el dia 11 per la tarda i va provocar desperfectes en algunes cases de la urbanització de la Plana Novella. Testimonis presencials, veïns del lloc, el van qualificar d’“explosió molt forta”, i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya va descartar que l’incident fos d’origen tectònic.

La possibilitat que aquests episodis tinguin relació amb les pedreres en explotació en el massís també està, de moment descartada. Per tant, amb la informació disponible en aquests moments, els experts sospiten que l’incident pot tenir relació amb els gasos provocats per l’abocador del Garraf.

Precisament, dimarts passat 11 de maig es van presentar a Gavà els resultats d’un estudi de seguiment i control de les atmosferes dels avencs del Garraf, elaborat entre 2018 i 2020 per la Federació Catalana d’Espeleologia, el Consell Català de l’Esport, les universitats de Barcelona i d’Almeria i el Instituto Geológico y Minero de España, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona –a través del Parc Natural del Garraf—i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Segons l’estudi, concloent, en l’últim any i escaig ha empitjorat la contaminació atmosfèrica, tant a dins com a fora dels avencs, per causa dels gasos provocats per l’abocador. En alguns casos, el nivell de contaminació dels avencs és letal. Aquest empitjorament té relació directa amb l’aturada de l’explotació dels gasos, que abans s’havien utilitzat per generar energia elèctrica, activitat que es va aturar a causa de les obres de clausura de l’abocador.

Les entitats Unió Muntanyenca Eramprunyà (UME), Grup Ecologista Quercus i Centre d’Estudis Beguetans (CEB) han demanat explicacions sobre la situació a l’AMB, l’administració responsable de l’abocador, i que es reuneixi urgentment la Comissió de seguiment de les obres de clausura del Dipòsit Controlat de la Vall de Joan.

També s’han adreçat als ajuntaments de Begues, Castelldefels, Gavà, Olivella i Sitges perquè demanin explicacions i perquè es posin en marxa de manera immediata les actuacions necessàries per aturar la contaminació atmosfèrica i evitar els riscos que la situació actual pot comportar.

2 respostes a “Moviments sísmics o explosions sospitoses al massís del Garraf

  1. Els moviments, potser, poden estar relacionats per les obres del Plan de Ponent, obres que ja han enconençat a edificar els barris que ningú no necesita i que han soposat excavacións, moviments de terres i maq. pesada, tot fent un incremento de presió pel pes extra dels edificios i camions al terreny ? Si es aixì, aniràn a mes … com es por analitzar avans sigui masa tard per, si cal, aturar-les ?

    M'agrada

  2. L’abocador es un diposit de gas que va creixent a messura que passa el temps, y aquets fenomens s’aniran produint cada vegada amb mes intensitat, la terra no perdona i treurá las consecuencias al abast del temps

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: