L’acord sobre l’ampliació de l’aeroport és una farsa sense cap concreció

Només respon al xantatge d’Aena sobre les inversions dels pròxims anys.

El preacord anunciat ahir entre el govern espanyol i el Govern de la Generalitat de Catalunya per ampliar l’aeroport del Prat de Llobregat és una farsa lamentable, que no inclou cap concreció seriosa sobre el projecte i que sembla tenir com a únic objectiu anotar una victòria política momentània a favor dels poders partidaris de l’ampliació. A més, corrobora que el Govern de la Generalitat continua instal·lat en la política neoliberal, que ens ha portat i continua portant-nos al desmantellament dels drets bàsics de la ciutadania, tant socials com mediambientals. Intolerable!

Les entitats i col·lectius adherits a SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet rebutgen l’acord anunciat ahir pel que té d’engany a la ciutadania, que, des del primer moment, ha rebutjat el projecte d’Aena i ha demanat un debat a fons sobre el futur de l’aeroport, de la mobilitat, del desenvolupament de la comarca i de la preservació dels espais naturals i agrícoles. Un debat seriós entre les administracions, però també amb la participació inexcusable de les entitats representatives dels sectors socials afectats.

L’únic aspecte mínimament concret de l’acord anunciat ahir són les millores de la xarxa ferroviària, que tenen ben poca relació amb el projecte d’Aena d’ampliació de l’aeroport del Prat i amb les greus afectacions que infligiria al medi natural i agrícola. Els fets hauran de confirmar els anuncis sobre la connexió dels aeroports de Reus, el Prat i Girona amb alta velocitat, anuncis poc sòlids i merament pal·liatius. De moment, és sorprenent i humiliant que el Govern de la Generalitat s’avingui a anunciar, sense debat públic ni parlamentari previ, actuacions no recollides en el Pla d’infraestructures del transport de Catalunya 2006-2026, i que ho faci només com a reacció directa al xantatge d’Aena sobre les inversions dels pròxims anys.

De la mateixa manera que el planejament no ha de ser un marc rígid que impedeixi les adaptacions de l’entorn als canvis socials, econòmics i climàtics, els governs tampoc poden vulnerar el mandat democràtic i adoptar decisions contràries als compromisos electorals, en absència de debat públic i de participació ciutadana.

L’acord anunciat ahir, a més a més, parteix del principi impossible de la “mínima afectació” al paratge de la Ricarda i al medi natural en general. El projecte d’Aena d’ampliació de l’aeroport del Prat és incompatible amb la preservació dels espais naturals i no hi ha mesures atenuants possibles. Allò que sí que mitigaria l’actual estat de la Ricarda, escanyada per l’aeroport i pels entrebancs de tota mena que saturen el delta del Llobregat, seria per exemple una gestió equilibrada de les aigües pluvials, pendent d’execució des de fa vint anys, com totes les altres mesures compensatòries compromeses arran del Pla Delta de 1994. Uns compromisos que, a data d’avui, Aena no ha trobat el moment de complir.

Les entitats adherides a SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet, per tant, reafirmen les propostes que han expressat de manera reiterada a les institucions democràtiques:

  • Rebuig del projecte d’Aena d’ampliació de l’aeroport del Prat.
  • Moratòria de dos anys a tota obra o projecte urbanístic en terrenys actualment d’ús agrícola o forestal o que estiguin ubicats o puguin afectar a connectors ecològics.
  • Ampli procés participatiu per decidir socialment el model urbanístic i territorial que prioritzi la qualitat de vida i la conservació de la natura i el paisatge.

One thought on “L’acord sobre l’ampliació de l’aeroport és una farsa sense cap concreció

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: