Un moment de les votacions al Parlament (foto David Aparicio Fita)
Els poders polític i econòmic dominants al Baix Llobregat s’han aliat per estrènyer el setge al Parc Agrari del Baix Llobregat i a la zona de protecció de les aus (ZEPA) Delta del Llobregat, que sumen més de 3.000 hectàrees protegides i cobejades des de fa anys pels sectors especulatius que han portat la comarca a nivells màxims de degradació. Així, dies enrere el grup parlamentari PSC-Units va presentar una moció al Parlament de Catalunya “sobre el desenvolupament de l’àrea del Delta del Llobregat”, que es va aprovar amb els vots incondicionals de Junts per Catalunya, Vox, Ciutadans i el PP.
La moció aprovada és un atac directe al futur del Parc Agrari. Entre altres coses, demana modificar el Pla Especial de protecció i millora del parc per impulsar “una agricultura moderna” i “competitiva”, sense aclarir què volen dir la modernitat i la competitivitat en el context actual. Darrera dels eufemismes, el text aprovat pel Parlament vol impulsar el projecte de “hub” agroalimentari que patrocinen la patronal Foment del Treball (a través de l’IACSI, l’Institut de Sant Isidre) i els alcaldes de Viladecans, Gavà i Sant Boi de Llobregat (encapçalats pel primer, Carles Ruiz, que a més de membre de la comissió executiva federal del PSOE és ara mateix la principal amenaça visible del Parc Agrari).
El “hub” agroalimentari de Foment, l’IACSI i els tres alcaldes es basa en un model industrial de gran producció i baixa qualitat, contrari al model d’explotació familiar agrària propi del Baix Llobregat, que es caracteritza per una producció de qualitat i proximitat, comercialitzada cada vegada més a través de la venda directa. Un model respectuós amb l’entorn i sostenible, que incorpora també l’agricultura ecològica i que cal consolidar a través de polítiques públiques i actives, lluny d’operacions agressives i especulatives.
La moció també insta el Govern de la Generalitat a no ampliar la ZEPA si no hi ha “un consens majoritari sobre el tema”, tot i les instruccions precises de la Unió Europea en aquest sentit. El text aprovat tampoc explica què s’entén per “consens majoritari”, tot i que ja s’ha vist que l’actual correlació de forces al Parlament i als ajuntaments és contrària a la protecció de les aus silvestres establerta per la Unió Europea, i els poders dominants estan fent tot el possible per impedir-la.
Ecologistes en Acció, entitat adherida a SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet, ha publicat un comunicat contundent contra la moció del Parlament on diu que, “de materialitzar-se (…), la Generalitat de Catalunya cometria una il·legalitat i podria incórrer en un delicte contra el medi ambient amb possibles conseqüències penals i administratives, a més que es perdrien centenars de llocs de treball al Parc Agrari.”
El Baix Llobregat és una comarca amenaçada de mort per l’especulació urbanística i iniciatives com aquesta l’aboquen a una situació encara pitjor. SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet aposta per un sistema alimentari sostenible i això passa per reforçar la producció local del Parc Agrari del Baix Llobregat i per fomentar les cadenes curtes de distribució, que enforteixen la pagesia de la comarca i proporcionen aliments de qualitat i proximitat a un preu just. Just el contrari de les intencions de Foment del Treball i els tres alcaldes.
Al mateix temps, cal protegir la biodiversitat a la comarca (amb l’ampliació de la ZEPA, entre altres mesures) i evitar contribuir des d’aquí a l’extinció de milions d’espècies al planeta en el curt termini, com han alertat les Nacions Unides en la COP 27 del Conveni de Canvi Climàtic i la COP 15 del Conveni de Diversitat Biològica. La biodiversitat ha de ser compatible amb l’agricultura. L’actual crisi ambiental no solament amenaça l’equilibri dels ecosistemes sinó també els serveis de la natura que permeten la vida humana, i exigeix als poders públics actuacions immediates i contundents que canviïn un rumb catastròfic. Malauradament, sembla que una majoria al Parlament i als nostres ajuntaments no se n’ha assabentat.