L’equip de govern de l’ajuntament de Sant Vicenç dels Horts vol aprovar en el ple municipal d’aquest proper dijous 23 de desembre la construcció d’habitatges dotacionals en règim de lloguer de protecció oficial (HPO) al Camí de la Font de Sant Josep i al carrer Lucena, en dues zones catalogades com d’equipaments i de titularitat pública.
Des de l’aprovació del protocol d’intencions en aquest sentit, diferents veïnes i veïns del barri de Can Costa han instat al govern municipal mitjançant instàncies i intervencions en les audiències públiques a reflexionar sobre les necessitats reals existents al seu barri. Unes necessitats que passen per la creació de zones d’equipaments i esbarjo necessaris perquè les veïnes i els veïns puguin gaudir del barri.
Així mateix, el novembre passat una cinquantena de veïnes i veïns es van trobar a l’assemblea organitzada al parc Che Guevara amb l’objectiu de consensuar actuacions i propostes per revitalitzar la zona d’equipaments on el govern vol construir nous habitatges. Cal obrir el debat sobre el destí d’aquestes zones d’equipaments amb la ciutadania i que la participació de les veïnes sigui real i vinculant.
Una inversió pública que passarà a mans privades en un període relativament curt de temps
La protecció d’aquest tipus d’habitatge (HPO) té una durada d’entre 10 i 30 anys com a màxim. Per tant, és una inversió pública que passarà a mans privades en un període relativament curt de temps en termes urbanístics. La declaració de municipis com a àrees de demanda residencial forta, dins la qual entra Sant Vicenç dels Horts, s’està comprovant que és una mesura que està fent baixar els preus i que l’oferta s’incrementi, segons va explicar la PAH a la darrera jornada de SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet.
El gener passat, des del Sindicat de llogateres anunciaven que el preu d’aquests habitatges de protecció oficial ha augmentat fins a un 23% a bona part de l’àrea metropolitana de Barcelona, allunyant encara més aquest tipus d’habitatge del que hauria de ser: assequible i universal.
Consultat l’Idescat, i amb dades de 2011, consten 1.198 habitatges buits a Sant Vicenç dels Horts. Aquests números, malgrat hagin de ser actualitzats per l’administració, després de 10 anys, contrasten amb els 115 habitatges que es volen construir.
Des de SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet defensem que cal transformar el sector de l’habitatge en un servei públic que satisfà el dret humà i constitucional a un habitatge digne. Cal apostar per la constitució d’un parc públic d’habitatge de lloguer a preus socials, i el suport a la renovació d’habitatges buits i barris degradats.
Des de la nostra plataforma també creiem que cal millorar les infraestructures de la comarca per a la dotació de suficients equipaments sanitaris, educatius i socials per millorar els estàndards de vida de la població.
Per tot això, demanem que s’aturi l’aprovació d’aquest planejament, que s’obri el debat a la ciutadania i que es busquin solucions a la manca d’habitatge que no passin per la construcció de nous habitatges en terrenys destinats a equipaments.
Lo que necesita el barrio es una residencia geriátrica , un ambulatorio, centro cívico para la juventud o sin llegar más lejos arreglar el bosque con senderos para poder disfrutar el poco verde que tenemos en el centro del barrio.
Una zona de habitatges descomunicada del centro es ese lugar no tiene sentido teniendo el centro medico más cercano a más de 2 kilómetros y el banco también a más de 2 kilómetros no tiene sentido.
Así que porfavor no gasten el dinero público en algo sin sentido y más sin tener el apoyo del pueblo .