La Plataforma 6 Eixos de Ciment i la Federació d’Associacions de veïns de Castelldefels, que agrupa a 11 associacions, han aconseguit que l’ajuntament retiri el polèmic projecte urbanístic dels 6 eixos verds, conegut popularment com els «6 eixos de ciment». El moviment veïnal va forçar un plenari extraordinari de l’ajuntament en què l’oposició va derrotar el govern municipal en la votació d’una moció per retirar el projecte, que volia requalificar 36 parcel·les del municipi. La moció ha tenir el suport de 14 regidors, mentre que l’equip de govern va quedar en minoria, amb només 11 vots.
Des que es va conèixer el projecte de l’ajuntament, els veïns i les veïnes havien dut a terme tot un seguit d’iniciatives de protesta per oposar-se als plans municipals. La Plataforma 6 eixos de ciment va denunciar que l’Ajuntament de Castelldefels proposava canviar les qualificacions de sòl verd i de sòl d’equipaments per la de sòl residencial, augmentant en 163.000 els m2 residencials, que equivaldrien a un mínim de 850 nous habitatges. Aquest nombre d’habitatges només és una petita part dels 3.412 habitatges que l’ajuntament vol construir d’acord amb el projecte municipal global Repensem Castelldefels.
La proposta municipal afavoria l’especulació i grans beneficis a determinats propietaris privats, gràcies a les requalificacions. La proposta municipal també legalitzava construccions privades existents en zones verdes. La iniciativa de l’Ajuntament de Castelldefels implicava la pèrdua de fins a 240.815 m2 de sòl urbà de propietat pública qualificat com d’equipaments.
Pel que fa al medi ambient, la proposta provocaria la tala de milers d’arbres i l’afectació de les millors i més denses zones forestals del municipi, com per exemple al voltant de Mas Jové o al voltant del pou dels Quirantes, a tocar del Parc Natural del Garraf.
Aquestes tales d’arbres afectarien negativament la situació d’emergència climàtica pel lliurament a l’atmosfera de l’actual CO2 capturat i reduint la reducció de la captura futura. L’ajuntament proposava eliminar illes boscoses enmig dels barris, que compleixen una funció ecològica, i traslladar les zones verdes a la perifèria a llocs inaccessibles per a la població.
La proposta de nova edificació, amb claus urbanístiques discordants, per la seva densitat i altura, amb els barris i habitatges actuals, hauria causat una pèrdua irreversible de valors paisatgístics i urbanístics a la ciutat.
Els plans municipals causarien la impermeabilització del sòl i la construcció de blocs d’edificis a tocar del bosc i comportarien un notable augment dels riscos d’inundació i d’incendis, en un 90% d’origen humà.
D’altra banda, la Plataforma reivindica la conservació i potenciació del corredor verd del Fondo de Ca n’Aimeric i no pas el seu escanyament o estretament i assenyala que l’ajuntament ignora el principal connector biològic documentat entre el parc del Garraf i el parc agrari del Delta del Llobregat, passant per el Fondo de Ca n’Aimeric i l’Olla del Rei.
Finalment, un aspecte fonamental que la Plataforma 6 eixos de ciment ha denunciat és la manca de participació en l’elaboració de l’avantprojecte de modificació del Pla General Metropolità.
El malestar en relació amb els temes urbanístics a Castelldefels no és nou, i és la continuïtat de diferents lluites relatives a plans urbanístics, com l’any 2018 amb la urbanització del turó del Castell, o la construcció d’un edifici del campus de la UPC en un terreny amb alt valor mediambiental a l’Olla del Rei, o la lluita per protegir tot l’espai de l’Olla del Rei com a zona ZEPA (Xarxa Natura 2000).