El projecte urbanístic de promoció d’habitatge més important de Catalunya està previst que es dugui a terme a Gavà. Es tracta del Pla de Ponent, d’una superfície de 186 hectàrees entre els nuclis urbans de Gavà i de Castelldefels al voltant de la riera dels Canyars, que actualment ha esdevingut el darrer espai natural no construït entre el parc del Garraf i el Parc Agrari del Baix Llobregat.
Aquest projecte urbanístic incrementarà el perill d’inundacions a la plana del Llobregat, degut a la disminució de zones d’infiltració natural que suposarà asfaltar i cimentar 186 hectàrees, construir 4.800 habitatges, augmentar en 12.000 els habitants de Gavà i destruir i tallar 12.439 arbres (pins, roures, alzines, garrofers, etc.)
Per tot això, la plataforma ciutadana Aturem el Pla de Ponent-Salvem el Calamot i la riera dels Canyars fa una crida a la ciutadania i als moviments veïnals a manifestar-se dissabte vinent, 17 de desembre, a les 11 h a Gavà. El punt d’inici de la manifestació serà l’estació de la Renfe de Gavà i el final del recorregut davant de l’Ajuntament de Gavà, on es procedirà a llegir un manifest. La manifestació simularà l’enterrament d’un arbre, a mode de processó, per simbolitzar la mort de la natura i del bio-corredor al voltant de la riera dels Canyars.
La Plataforma Aturem el Pla de Ponent va interposat un recurs contenciós administratiu per demanar la nul·litat del projecte d’urbanització, per l’incompliment de fins a 16 preceptes normatius, que va ser admès a tràmit el 28 d’octubre passat pel Jutjat Contenciós Administratiu núm. 13 de Barcelona. Per aquest procés, la plataforma compta amb l’assessorament de l’advocat Eduard de Ribot.
Emergència climàtica
El pla implicarà tallar milers d’arbres que actualment contribueixen a tenir més neta l’atmosfera a l’àrea metropolitana de Barcelona. El procés de construcció suposarà un increment de milions de tones d’emissions de CO2 a l’atmosfera, contribuint negativament a la qualitat de l’aire a l’AMB. Recordem que l’estat espanyol ha estat sancionat per la Unió Europea per la poca qualitat de l’aire a la zona metropolitana de Barcelona.
El pla suposarà també eliminar les darreres terres de conreu no salinitzades del delta, al voltant de Can Rosés, i disminuirà la terra conreada d’agricultura periurbana a l’àrea metropolitana de Barcelona. Disposar d’aquests conreus és un factor que contribueix molt positivament a la qualitat ambiental, a més d’oferir als habitants la possibilitat de consumir productes de proximitat.
Hipocresia municipal
La plataforma denuncia la hipocresia de l’Ajuntament de Gavà, atès que es presenta com a defensor de l’agricultura –ha presentat al·legacions en contra l’ampliació de la Xarxa Natura 2000 del delta– i alhora promou la desaparició de desenes d’hectàrees de conreu al Pla de Carat i als Joncs.
Especulació urbanística
La plataforma ciutadana denuncia que darrera del Pla de Ponent hi ha una llarga història de més de 20 anys d’especulació urbanística i manca de transparència: inicialment va ser promogut per Vertix (propietat de Felip Massot) i Procam (Caixa de Catalunya) i finalment ha estat adquirit a la SAREB per un fons voltor amb seu a Luxemburg, Kronos Investment. Es desconeix l’import de totes aquestes transaccions.
El Pla de Ponent és una més de les moltes agressions al territori del Baix Llobregat que actualment estan en marxa, com ara el sector Oliveretes a Viladecans, els eixamples del Prat de Llobregat, Ribera-Salines a Cornellà o els 6 eixos de ciment a Castelldefels.