Fragment del mapa interactiu, en l’opció «Satèl·lit», on es veu un tros del Pla de Ponent a Gavà.
En la recta final de la legislatura, alguns ajuntaments del Baix Llobregat i l’Àrea Metropolitana de Barcelona han pitjat a fons l’accelerador dels plans urbanístics i grans infraestructures, de manera que la pressió del ciment i l’especulació tornen a sentir-se amb força a la comarca. En la segona meitat de 2022, diferents consistoris i el Consell Metropolità han decidit impulsar projectes que estaven mig aturats a causa de la pressió ciutadana, els requeriments de la Unió Europea i les decisions judicials.
Per això, des de fa mesos, SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet elabora un mapa interactiu que recull desenes i desenes de dades sobre els sectors de creixement urbà pendents d’executar total o parcialment. Projectes «dorments» i amenaçants que, si tiressin endavant, epitjorarien encara més els problemes territorials i ambientals del Baix Llobregat, i per tant també, de retruc, els problemes socials i econòmics.
El mapa interactiu és, de fet, l’actualització del mapa original de projectes urbanístics que es va presentar la primavera de 2020, juntament amb el manifest fundacional de SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet. El mapa recull informació –que s’actualitza permanentment– sobre els plans urbanístics que els ajuntaments tenen damunt la taula o als calaixos, i també sobre els grups locals que lluiten a cada població en contra de l’especulació i a favor de preservar i millorar l’entorn, les zones agrícoles i l’habitatge digne.
El mapa es pot mirar de dues maneres. La convencional, amb l’opció «Open Street Map», que permet veure l’impacte dels projectes amb una gran precisió, amb els noms de les poblacions, barris, carrers i llocs, i l’opció «Satèl·lit», que utilitza fotografia aèria de molt bona resolució i que permet veure com els plans pendents afectarien els boscos, les zones naturals, les zones agrícoles, els cursos d’aigua superficials, etc.
En les pròximes setmanes i mesos el mapa interactiu es continuarà actualitzant amb les aportacions dels grups, associacions i persones adherits a SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet, i reflectirà les novetats que es vagin sabent dels plans agressius actualment en marxa a municipis com l’Hospitalet de Llobregat, Catelldefels, Gavà, Viladecans, Sant Boi… i també dels projectes d’ampliació de l’aeroport del Prat i del port de Barcelona.