
La preservació del delta del Llobregat és un projecte d’interès públic de primer ordre, segons ha explicat avui Jaume Grau, representant de SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet, davant de la Comissió de Territori i Habitatge del Parlament de Catalunya.
El representant de SOS Baix ha comparegut davant de la comissió a proposta dels grups parlamentaris de la CUP, Esquerra Republicana i els Comuns, per presentar la proposta de Parc Natural i Agrari del delta del Llobregat. La plataforma SOS Baix, que reuneix una setantena de grups, entitats i associacions ciutadanes, proposa que el Parlament aprovi una llei de creació del Parc Natural i Agrari, a partir de la fusió del Parc Agrari del Baix Llobregat i del Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat.
El nou ens comptaria amb uns recursos suficients, proporcionals a la importància del delta, i amb un sol pla de gestió que abastaria tot el territori del futur parc. L’objectiu és dotar el Parc Natural i Agrari d’una capacitat d’actuació potent, tant en els espais agrícoles com en els naturals, per impulsar l’activitat agrària i alhora preservar l’equilibri natural i la biodiversitat, tot garantint el benestar i el dret a l’habitatge de les poblacions del delta.
La preservació del delta del Llobregat necessita accions decidides i contundents per aturar-ne la degradació, que en les últimes dècades ha continuat de manera inexorable. A causa de la pressió urbanística i especulativa, el creixement de les grans infraestructures, l’activitat portuària i aeroportuària, la impermeabilització del sòl i la contaminació atmosfèrica i de les aigües, l’equilibri del delta ha tocat fons, amb els consegüents perjudicis per a la natura i les poblacions deltaiques.
Els investigadors i les institucions científiques han certificat, a bastament, el fort impacte d’aquesta situació en l’agricultura, en la biodiversitat i en la població dels municipis del delta, i per això SOS Baix reclama un canvi de rumb en el model urbanístic i territorial, amb una gestió enfocada a la recuperació dels equilibris que preservi la natura, l’agricultura de proximitat i el benestar de les persones.
Qualsevol nova actuació al delta a partir d’ara hauria d’estar condicionada per aquests principis i contribuir a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH), com preveuen l’Acord de París, la Llei Europea del Clima, la Llei del canvi climàtic i els diferents programes i normes de què s’ha dotat els últims anys en aquest àmbit la Generalitat de Catalunya.