El consell metropolità, que reuneix els representants dels 36 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), va aprovar ahir inicialment un Pla Director Urbanístic Metropolità (PDUM) tímid, que no elimina del mapa les “taques vermelles” de l’especulació urbanística i del tot insuficient per afrontar amb eficàcia l’emergència climàtica.
Son les primeres conclusions de les entitats adherides a SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet, tot i que la informació publicada fins ara per l’AMB és molt limitada i fa difícil poder fer una valoració rigorosa del projecte aprovat. Les decisions d’aquest abast no haurien de ser opaques, sinó transparents, i això torna a posar en evidència que la qualitat democràtica de l’AMB és clarament millorable. El període d’informació pública, durant el qual la ciutadania va fer propostes, va ser pur teatre, i fer consultes ciutadanes per no fer cas dels resultats és deplorable i poc democràtic.
D’acord amb els detalls coneguts fins ara, el PDUM té un to cosmètic, aspiracional i poc ambiciós, i sembla més una llista de consells o de bones pràctiques que no pas un projecte decidit de canvi i d’ordenació d’una àrea metropolitana gran i complexa com la de Barcelona.
Pels pocs aspectes concrets que s’han fet públics, el projecte no està a l’alçada de la situació d’emergència climàtica, queja no admet més titubejos ni actituds ineficaces, sinó decisions valentes, com ha dit el secretari general de les Nacions Unides. Així, el volum de sòl no urbanitzable només augmenta un 4,2%, lluny dels objectius que caldria fixar en aquests moments per aturar la densificació i la degradació de l’àrea metropolitana, especialment al Baix Llobregat. Sembla evident que els redactors del PDUM han aplicat una capa de maquillatge a la suma de projectes locals, sense sotmetre’ls de manera decidida als requeriments socials i ambientals d’avui dia, amb una òptica comarcal i metropolitana.
Les zones inundables no s’han declarat com a sòl no urbanitzable, com caldria per garantir les connexions i funcions biològiques i hídriques i per prevenir les riuades. Així, el PDUM no aporta cap canvi substancial en aquest sentit. Potser hi té a veure que això descartaria el pla Ribera-Salines de Cornellà de Llobregat, promogut per l’alcalde de la població i vicepresident executiu de l’AMB.
El PDUM tampoc considera “connectors passera” sectors com el pla de Queralt o els Joncs, entre Gavà i Castelldefels, afectats pel macro pla de Ponent, que formen l’últim gran connector ecològic entre el massís de Garraf i el delta del Llobregat. Recordem que el pla de Ponent el promou l’abans alcaldessa de Gavà i ara ministra espanyola de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.
A més, el PDUM manté de manera inexplicable les “taques vermelles”, les afectacions urbanístiques a espais no urbanitzats i encara recuperables, com el Prat Nord, i preveu creixements desmesurats de la construcció d’habitatges en l’horitzó 2050 (parla de “desenvolupar més de 135.000 habitatges” i de “més de 120.000 nous habitatges assequibles”), sense fer ni una sola referència en la informació publicada a les iniciatives de sostenibilitat i rehabilitació d’habitatges.
La proposta de nou PDUM ignora el procés d’ampliació de la Zona d’Especial Protecció d’Aus del Delta del llobregat que actualment està duent a terme el Departament d’Acció Climàtica. Alimentació i Agenda Rural, que suposarà un augment substancial de les hectàrees protegides amb implicacions a zones que el PDU proposa regular com per exemple al Remolar-Filipines, o a La marinada de Gavà.
Finalment, la informació coneguda fins al moment tampoc fa cap referència a l’ordenació d’espais antagònics i forçats a conviure com el Parc Agrari del Baix Llobregat, els espais naturals del Delta del Llobregat i l’Aeroport del Prat. Només aquest detall seria suficient per desqualificar el PDUM.
Les entitats adherides a SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet debatran les conseqüències d’aquest PDUM i les al·legacions que presentaran en el període d’informació pública en l’assemblea oberta que es farà el pròxim 15 d’abril a l’Hospitalet de Llobregat.