De tots els plans urbanístics del Baix Llobregat, el Pla de Ponent de Gavà i Castelldefels és un dels més agressius amb l’entorn perquè, si es portés a terme, eliminaria l’últim connector ecològic que s’ha preservat fins avui entre la muntanya –el massís de Garraf– i el delta del Llobregat.
El pla afecta 186 hectàrees i preveu la construcció de 4.896 nous habitatges, que –d’acord amb les estadístiques actuals– comportarien un increment de la població de Gavà de 12.240 persones (un augment del 26%) i dispararia la densitat d’habitants del municipi fins a prop de les 2.000 persones per Km2.
Un grup d’activistes de SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet han reproduït en el vídeo que podeu veure en aquesta pàgina els indrets afectats pel pla (el turó del Calamot, la riera de Canyars i el pla de Queralt) i també com quedaríen si el projecte de l’ajuntament de Gavà es portés a terme. Per fer el vídeo, les activistes han fet servir imatges de Google Earth en 3D i el sistema d’informació geogràfica lliure i de codi obert QGIS, que van aprendre a utilitzar en un taller pràctic de la plataforma 6eixosdeciment de Castelldefels.
Fins al moment, han vist el vídeo a través de YouTube més de 30.000 persones. Les imatges son molt eloqüents i permeten entendre els arguments de la plataforma Salvem el Calamot-Aturem el Pla de Ponent, que l’octubre passat va presentar un recurs al Jutjat Contenciós Administratiu núm. 13 de Barcelona contra el projecte. El recurs el va presentar en nom de la plataforma la Federació d’Ecologistes en Acció de Catalunya, després de més de dos anys d’intents perquè l’ajuntament de Gavà anul·lés aquest pla, aprovat el desembre de 2018.